Pages

#102 Antara kesan Ramadan padaku

Wednesday, July 27, 2011 micosey , , ,

Ramadan,bulan yang mulia.
banyak iktibar yang boleh kita dapat ketika bulan ramadan.
baiklah,tak perlu aku berhujah panjang,cuma aku ingin tekankan pada satu perkara ini. hingga kini,aku masih rasa bersalah ,sedih .
aku pernah post sebelum ini,anda boleh lihat di SINI .
erm,sebenarnya, disebabkan keseronokan yang aku nakkan,aku lupa pak ngah aku yg terlantar sakit di hospital. pada mulanya tidak serius,namun disebabkan kejahilan aku,aku tak pergi melawat dia bersama bapaku dan adikku petang itu kerana aku hendak ke bazar ramadan dengan kawan2.
aku langsung tak melawat dia yang banyak berjasa pada aku!! kenapa aku begitu jahil ketika itu ??
dia yang telah pergi ,tak mungkin akan dapat kembali. tak mungkin aku dapat menjenguk dia lagi. beberapa hari dia terlantar di hospital pada bulan ramadan. aku cuma pernah pergi sekali ja. ! T_T
aku mengaku,rasa bersalah tetap terpahat dalam hati aku!
suatu ketika dulu,aku pernah ditimpa penyakit serius.
aku dibawa ke Kedah Medical Center oleh ibu bapa aku untuk rawatan pakar. penyakit aku ketika itu agak serius.
apabila aku pulang,pak ngah aku merupakan salah seorang yg ternanti nanti kepulangan aku untuk bertanya khabar.
malamnya pula,dia datang melawat lagi.
setiap petang,dia akan datang. malangnya,ketika dia sakit,aku tak ergi menjenguk dia. jarang-jarang sekali aku pergi hingga lah hembusan nafas yang terakhir.
aku sentiasa doakan agar dia sentiasa di tempatkan dalam kalangan orang2 yang beriman.
aku terhutang budi dengannya. aku terlalu jahil hinggakan melebihkan keseronokan aku sendiri tanpa pergi menziarahnya yg mungkin menunggu kedatanganku!
maafkan saya pak ngah. :(
selepas pemergian beliau,aku rasa sangat bersalah.
dan melaluinya,aku belajar sesuatu. pentingkan orang yang mementingkan kita daripada mementingkan diri sendiri .
maaf,tak dapat aku sambung lagi entri ini.

Al-Fatihah .

3 Responses to “#102 Antara kesan Ramadan padaku”


  • setiap y berlaku dlm hidup kita.. ada hikmah Allah.. dr benda ni. hannan dpt la iktibar jgn buat kt org lain lg... ziarah pesakit 2 harus.. naqiah ari 2 pon sakit x rmai pon y dtg... :)


  • sakit itu penghapus dosa..percayalah dik..setiap yg berlaku ada hikmahnya..ALLAH tu nak lihat samada hambaNya mampu atau tidak utk menempuhinya...sabar banyak2.. :)

    salam ramadhan :)

  • micosey says:

    cintatulip : erm.. huhu
    tapi perasaan bersalah tu ada dlm hati ini :(

    kak ezma : huhu! thanks kak! insyaallah

Related Posts with Thumbnails
www.micosey.blogspot.com. Powered by Blogger.
Powered by Blogger. Designed by elogi. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com. Proudly powered by Blogger.