Pages

June 2011

#084 Mahathir - The Secret of the Malaysian Success, Hajrudin Somun

Tuesday, June 28, 2011 micosey , , , , , , , , ,

a lil bit about this book..

As the master strategist of modern Malaysia's phenomenal growth and development over the last quarter of the 20th century, Dr Mahathir Mohamad seems to thrive on unfashionable ideas,controversial policies and a contentious style of diplomacy. An enigma baffling to both his detractors and supporters alike.


Hajrudin Somun (the writer) looks at the secret behind Malaysia's success as a model of economic development and Mahathir's role as an initiator of change. It's irrefutably evident taht his policy of economic planning. There are several important lessons that developing and less developed countries could learn from Mahathir's brand of economic management,nurturing unity in a multicultural society,breaking off from a rigid approach to the past,formulating sound economic policies. The author illustrates these elements analytically,making simple the most complex of issues.

So,i think,although this book has been published long time ago,but it worth for you to read it. :)
happy reading. thanks!

respons needed.. Chill yo!! :)

0

#083 Kelebihan Al-Fatihah

Sunday, June 26, 2011 micosey , , , , , ,

  setelah pembacaan aku tadi berkaitan kelebihan al fatihah,jadi aku nak kongsi dengan semua.


Hadis Abu Said Al-Khudriy r.a:

Sesungguhnya beberapa orang dari kalangan sahabat Rasulullah s.a.w sedang berada dalam perjalanan. Mereka pergi ke salah sebuah kampung Arab dan mereka berharap agar boleh menjadi tetamu kepada penduduk kampung tersebut. Namun ternyata penduduk kampung itu tidak mahu menerima mereka. Tetapi ada yang bertanya: Apakah ada di antara kamu yang boleh menjampi? Kerana ketua atau penghulu kampung kami terkena sengat. Salah seorang dari para sahabat menjawab: Ya, ada. Lalu beliau menemui ketua kampung tersebut dan menjampinya dengan surah Al-Fatihah. Kemudian ketua kampung tersebut sembuh, maka sahabat tersebut diberi beberapa ekor kambing. Beliau tidak mahu menerimanya dan mengajukan syarat: Aku akan menyampaikannya kepada Nabi s.a.w, beliau pun pulang menemui Nabi s.a.w dan menyatakan pengalaman tersebut. Beliau berkata: Ya Rasulullah! Demi Allah, aku hanya menjampi dengan surah Al-Fatihah. Mendengar kata-kata itu, Rasulullah s.a.w tersenyum dan bersabda: Tahukah engkau, bahawa Al-Fatihah itu memang merupakan jampi. Kemudian baginda bersabda lagi: Ambillah pemberian daripada mereka dan pastikan aku mendapatkan bahagian bersama kamu.
HADIS : RIWAYAT MUSLIM
KITAB : SALAM
BAB : Harus Mengambil Bayaran Di Atas Jampi Yang Menggunakan Ayat ayat Al Quran
Dan Zikir Zikir

respons needed.. Chill yo!! :)

0

#082 Kehidupan Sebagai Siswa UTHM

Tuesday, June 21, 2011 micosey , , , , , , ,

waa... hari yang agak sibuk bagiku..
well,now aku dah masuk Universiti Tun Hussein Onn (UTHM) ,Johor..
nak tau course apa ? haha
well,Electrical Engineering.. humm.. tapi kenapa aku pilih sini ?
sedangkan umum mengetahui bahawa minat aku pada bidang aviation yakni penerbangan.
ok. sebenarnya,aku x minat pun elektrik. daripada sekolah rendah lagi ,aku memang lemah hal2 berkaitan elektrik.
aku masuk sini,sebab
1. UTHM - IPTA
2. nak ringankan beban keluarga
3. desakan orang ramai
nampaknya itulah beberapa sebab musabab aku pilih masuk UTHM,.
aku akan usaha hingga berjaya insyaallah...
mungkin ,selepas diploma aku akan cuba apply cadet pilot recruitement di mana mana commercial airlines sebagai kadet mereka. jika tak,aku terus sambung ke degree dan hanya biar allah tentukan untuk aku
life sini ok la.. besa2 ja. :)
that's all untuk entri kali ini..

respons needed.. Chill yo!! :)

7

#081 AirAsri dan Licensed Aircraft Maintenance Engineeri (LAME)

Monday, June 13, 2011 micosey , , , , ,

Sebenarnya saya pernah apply ke Malaysia Institute of Aviation Technology (MIAT)
saya berjaya ke sesi temuduga di kampus Unikl MIAT,di Dengkil.
well,masa tu saya tak tau lagi bahawa flow untuk menjadi seorang jurutera dalam bidang penerbangan tidak seperti bidang kejuruteraan yang lain. banyak tahap yang perlu dilalui. biasalah,menjadi LAME merupakan satu perkara yang penting,ibarat sesuatu keputusan yang kita putuskan berkaitan dengan nyawa manusia.betapa mulianya kerjaya ini apabila tugas seorang LAME untuk menjaga 'kesihatan' sesebuah pesawat dari segi mekanikal atau elektrikal. segala-galanya.
banyak maklumat yang saya dapat daripada AirAsri sebelum ke sesi temuduga. banyak pengalaman dikongsikan bersama. memang baguslah senior di MIAT ini.
malangnya,saya tidak terpilih bagi meneruskan pelajaran ke MIAT tetapi hanya sekadar ke ADMAL yang sekarang ini masih baru dalam industri ini. banyak lagi yang ADMAL perlu lakukan untuk menjadi sebuah Training College yang mendapat Approved Training Organization (ATO) daripada Department Civil Aviation (DCA).

berikut merupakan cara-cara untuk menjadi seorang  LAME

Jalan Menuju ke LAME

sila baca lampiran AN 1101

LINKS -
1. AIRASRI - blog pelajar MIAT (banyak info menarik)
 
2.Department Civil Aviation- maklumat berkaitan penerbangan MAlaysia


3.Unikl MIAT

respons needed.. Chill yo!! :)

1

#80 Islam Sekadar Nama ??

Tuesday, June 7, 2011 micosey , , , , ,


memang benar hadis rasulullah s.a.w..:

(pada permulaan islam telah datang dalam keadaan asing kemudian islam akan kembali asing..beruntunglah bagi orang yang asing....)

manusia di akhir zaman lebih membanggakan  adat dan budaya orang barat daripada budaya yang dibawa daripada nilai-nilai islam itu sendiri.

kerana itu nilai-nilai moral dalam diri semakin terhakis sehingga mereka lupa sama ada agama mereka islam ataupun kafir...

apa yang boleh di lihat pada zaman sekarang..

  1. hilang rasa hormat pada ulama'
  2. tidak mengikut ajaran al-quran dan as-sunnah
  3. budaya barat di banggakan
  4. anak luar nikah bertambah
  5.  jemaah di masjid semakin kurang

 banyak lagi masalah sosial yang membelenggu masyarakat di zaman ini..(seks bebas,pergaulan bebas)

adakah kita semua tahu bila kita akan mati??

adakah kita ada amalan yang akan menyelamatkan kita daripada api neraka....

TIDAK!!!

mungkin itu jawapan yang akan diberikan oleh anak-anak kita...

ISLAM membawa risalah yang benar...bukan untuk di permainkan

dalam dunia yang serba canggih...lebih kehadapan..perlu ada semangat yang tinggi untuk bergelar....


SYAHID di JALAN ALLAH....


semoga impian setiap manusia untuk masuk ke syurga ALLAH akan tercapai..

saya sekadar menulis untuk saling mengingatkan sesama kita saudara-saudara islam. saya juga tidak bukan seorang yang amat taat kepada agama,tetapi,saya akan berusaha menjadi lebih baik.


respons needed.. Chill yo!! :)

6

#079 CINTA- Tahu Tak Semestinya Faham!

Sunday, June 5, 2011 micosey , , , , , ,

Ramai yang tahu tentang cinta. Ramai yang tahu menyebut perkataan cinta. Ramai yang tahu bagaimana ingin meluahkan kata-kata cinta. Tetapi adakah anda tahu apa itu cinta yang sebenarnya? Di sini saya ingin berkongsi dengan anda tentang apa itu cinta.

Sifat Cinta
Cinta itu suci, mahal dan tinggi tarafnya. Sifat cinta itu sempurna. Jika tidak, cinta akan cacat. Itulah cinta sebenar cinta.

Cinta Wujud Sejak Dilahirkan
Rasa cinta sedia wujud di dalam jiwa manusia sejak manusia itu lahir ke dunia. Cuma manusia akan melalui tahap-tahap kelahiran cinta bermula dari cinta kepada belaian ibu, membawa kepada cinta kepadakekasih dan akhirnya setelah puas mencari cinta suci, maka akan cinta kepada Tuhan Wujudnya cinta itu tidak dapat dilihat tapi dapat dirasa dan cinta sebenar cinta itu suci murni serta putih bersih.

Cinta Bersedia
Bila sampai masanya di setiap tahap-tahap cinta, maka Tuhan menjadikan manusia itu bersedia menerima cinta itu. Pada mulanya jiwa itu bersedia menerima cinta, lantas sedia pula untuk berkongsi rasa kewujudan dengan dikasihi. Sedia untuk mengikat setia serta saling memahami. Setia untuk dipertanggungjawapkan kerana cinta. Sedia untuk menyerah diri pada yang dicintai.

Cinta Itu Indah
Walaupun kewujudan cinta tidak bisa dilihat, tetapi cinta itu indah dan cantik. Cantiknya itu tulin dan tidak ia bertopeng. Bukan saja ia cantik malah suci murni, bercahaya gemerlap dan putih bersih.

Cinta Itu Mengharap Balasan
Cinta antara manusia itu berkehendak kepada jodoh atau pasangan, dari diri yang punya persamaan, dari diri yang asalnya satu. Bila dapat yang dicari, bermakna cinta itu menganggap telah bertemu yang paling sesuai dan secocok dengan jiwanya, untuk bersatu kembali. Kehendak itu timbal balik sifatnya kerana manusia dalam bercinta tidak hanya menerima tapi juga menerima.

Cinta Itu Menakluki
Sifat cinta itu ingin menguasai. Dia mahu yang dikasihinya itu hanya khusus untuk
dirinya. Dia tidak mahu ianya dikongsi dengan orang lain. Sifat ini menuntut hak untuk mencintai dan dicintai. Tapi, dalam pada ingin menakluki, ia juga ingin ditakluki sepenuhnya.

Cinta Itu Mengetahui
Pada asasnya sebenarnya cinta itu mengetahui. Orang yang bercinta tahu siapa yang patut
dicintainya. Cinta tidak perlu bertanya. Manusia boleh jatuh cinta tanpa membaca ilmiah atau novel tentang cinta. Mereka tahu apa yang perlu dilakukan. Tapi, cinta cuma tahu bercinta. Ia tidak tahu akan peraturan cinta jika tiada diberikan panduan.

Cinta Itu Hidup
Cinta adalah ibarat manusia, boleh berputik, lalu mekar serta boleh layu dan gugur. Cinta itu punya deria dan perasaan. Cinta mendengar cinta, berkata cinta, melihat
cinta. Cinta ada segala-galanya. Sayang, benci, cemburu, gembira, sedih, tenang, tertekan, ketawa dan menangis. Cinta itu hidup sampai satu ketika ia akan menemui mati.Tapi ramai orang berharap agar cinta itu kekal selagi dia masih hidup dan tetap hidup walaupun telah mati.

Cinta Itu Suci
Sebagaimana yang banyak dikatakan orang, cinta itu suci. Sucinya cinta bukan bermakna ia tidak mengharap balasan. Cinta mengharap balasan cinta. Sucinya cinta bermakna ia tidak bernoda dan tidak pula berdosa Itulah sifat asal cinta, ia suci bagaikan anak yang baru lahir. Mereka yang kenal erti cinta akan cuba mengekalkan cinta itu sesuci mungkin. Mengekalkan cinta suci bermakna menjauhkan ia dari godaan nafsu yang tidak ada batasan. Kerana nafsulah cinta suci jadi bernoda dan berdosa.

Cinta Itu Mempesona
Cinta itu bukan saja indah, tapi mempersonakan. Ia bukan kerana cinta itu nakal sifatnya tapi kerana ia suci dan bersih. Ia adalah sebagaimana anda melihat pada anak kecil yang comel dan
bersih. Dia senyum pada anda dan merapati anda. Anda terpesona kerana bukan saja ianya comel, tapi kerana dia adalah insan yang tidak berdosa. Kerana sifat cinta yang mempersona ini selalunya manusia itu berbuat silap bila bercinta.
Apa saja yang dilakukan oleh kekasihnya...mempersonakannya dan nampak cantik serta betul walaupun itu adalah satu dosa dan akan menodai cinta itu sendiri. Itulah juga yang menyebabkan orang yang bercinta itu walaupun seorang yang bijaksana, akan menjadi bodoh kerana pesona cinta. Akal itu mampu dikalahkan oleh nafsu. Nafsu itu tidak bisa dikalahkan melainkan jika anda sentiasa ingat kepada Tuhan Maha Pencipta.

Apakah itu Bukti Cinta?
Cinta perlukan bukti. Ramai orang percaya bahawa bukti cinta itu ialah mengorbankan atau menyerahkan apa saja yang kekasih anda mahu. Mereka percaya jika itu tidak berlaku, maka cinta itu tidak tinggi nilainya. Sebenarnya anggapan itu tidak tepat. Jika anda beri semua yang dia mahu,apakah yang tinggal pada anda? Benarkah dia cinta pada anda bila dia mahukan pengorbanan anda?
Cinta sejati tidak memusnahkan atau merosakkan diri kekasih yang dicintai. Malah ia menjaga agar kekasih tetap suci dan selamat sebagaimana sucinya cinta itu sendiri.

*bahasa yang kurang menarik.harap dimaafkan.
*maklumat berdasarkan beberapa carian google. 

respons needed.. Chill yo!! :)

3

#078 P. Ramlee ingin hidup 1000 tahun ! ! !

Friday, June 3, 2011 micosey , , , , ,

 Seniman Serba Boleh, Allahyarham Tan Sri P.Pamlee yang kita sanjungi kembali menemui Ilahi. Beliau pergi dalam usia yang masih muda, 44 tahun, tetapi meninggalkan lambakan karya-karya seni yang hebat dan terus relevan sehingga ke saat ini dan masih diminati ramai.

Seperti kata Seniwati Mariani, kakak ipar P.Ramlee, "P Ramlee tidak ada tandingan," begitulah yang diakui oleh seluruh masyarakat yang mengenali dan meminati Seniman Agung itu.


"Kira-kira 3 bulan sebelum P.Ramlee meninggal dunia, dia pernah berkata kepada saya - 'I nak hidup 1,000 tahun lagi'. Saya hairan kenapa dia bercakap begitu, tapi lama-lama kelamaan, barulah saya faham maksudnya. Ia bermakna dia mahu dikenang selama yang mungkin."



Seniman Aziz Sattar pula mengimbas satu ungkapan P.Ramlee: " Dia (P.Ramlee) pernah berkata kepada saya, seni beliau bukan kerana wang, tetapi seni kerana masyarakat."


Jadi jika digabungkan kedua kata-kata itu dapatlah kita simpulkan P Ramlee sememang mencurahkan jiwa dan raganya kepada seni dan ingin melihat seni yang berkualiti itu terus melekat di hati pendengar dan penonton buat selama-lamanya.


Dan untuk anak seni zaman sekarang, apakah yang sepatutnya dilakukan untuk mengenang jasa dan pengorbanan anak jati kelahiran Pulau Pinang itu?


Salah satunya adalah yang sedang diperjuangkan Datin Seri Tiara Jacquelina. Beliau berjaya mengumpul barisan karyawan seni tempatan dari kalangan penyanyi, pelakon, pengarah, pemuzik, penari dan pereka set untuk mementaskan Muzikal P.Ramlee di IB ketika ini. Di situlah kita dapat mengimbas perjalanan hidup P.Ramlee sambil menikmati alunan lagu-lagu yang sinonim beliau dan isterinya, Puan Seri Saloma.


Pada kesempatan ini, saya ingin mengajak semua pengunjung portal ini menghadiahkan doa dan Al-Fatihah, semoga roh Allahyarham terus dicucuri rahmat. Amin...


Kronologi peristiwa menarik dalam diari Hidup P Ramlee

1929
# Teuku Zakaria Teuku Nyah Putih atau P. Ramlee dilahirkan pada pagi Aidilfitri bersamaan dengan 22 Mac di Pulau Pinang.


1945

# Memenangi tempat ke-3 Pertandingan Seni Suara Radio Malaya, Pulau Pinang.

# Menganggotai pelbagai pancaragam seperti Orkes Mutiara, Pancharagam Rangkaian Melati, Sinaran Bintang Sore.


1947

# Mula menggunakan nama P Ramlee sebagai nama pentas.
# Menjadi Juara Pertandingan Seni Suara Radio Malaya, Pulau Pinang.


1948

# Pengarah filem BS Rajhan mula mengesan bakat nyanyian P Ramlee sewaktu menonton persembahan Malay Agriculture Show di Butterworth, Pulau Pinang.
# Berpindah ke Singapura untuk mengejar cita-cita dan impian menjadi bintang filem dengan menyertai Malay Film Productions (MFP) - Shaw Brothers pada 8 Ogos.
# Muncul di layar perak buat pertama kalinya menerusi filem berjudul Chinta bersama Siput Sarawak pada 31 Oktober.


1950

# Berkahwin dengan Junaidah Daeng Harris.
# Berlakon dalam filem Rachun Dunia, Bakti, Takdir Ilahi dan Aloha. # Filem yang sudah dilakonkan pada tahun sebelumnya termasuklah Noor Asmara, Nasib dan Nilam.


1953

# Memenangi Juara Bintang Radio Lelaki Malaya.
# Mendapat anak pertama Mohammad Nasir hasil perkahwinannya dengan Junaidah.
# Muncul dalam filem Putus Harapan, Ibu, Hujan Panas dan Salah Siapa.


1954


# Bercerai dengan Junaidah Daeng Harris.
# Tampil dalam filem Panggilan Pulau, Perjodohan dan Merana.


1955

# Berkahwin dengan bekas Permaisuri Perak, Norizan Mohd Nor, pada 6 Februari 1955.
# Berlakon dalam filem Abu Hassan Penchuri.
# Buat pertama kalinya P Ramlee diberi peluang mengarah filem pertama yang dilakonkannya sendiri, Penarik Becha.


1956
# Berlakon dalam filem warna-warni klasik, Hang Tuah.
# Memperolehi anugerah Skor Muzik Terbaik bagi filem Hang Tuah dalam Festivel Filem Asia di Hong Kong.
# Mengarah dan berlakon dalam filem Semerah Padi dan Anakku Sazali.


1957

# Memenangi anugerah Watak Utama Lelaki Terbaik dalam filem Anakku Sazali dalam Festival Filem Asia di Hong Kong.
# Mengarahkan filem Panca Delima.# Mengarah dan berlakon dalam filem Bujang Lapok.


1958

# Menerbitkan isu pertama Majalah Gelanggang di bawah syarikat Penerbitan P Ramlee.
# Mengarah dan berlakon dalam filem Sumpah Orang Minyak.
# Menang anugerah Fotografi Hitam Putih Terbaik bagi filem Sumpah Orang Minyak dalam Festival Filem di Manila.
# Pengarah bersama dan berlakon dalam filem Sergeant Hassan


1959

# Mengarah dan berlakon filem Pendekar Bujang Lapok.# Menang anugerah Filem Komedi Terbaik bagi filem Pendekar Bujang Lapok dalam Festival Filem Asia di Kuala Lumpur.
# Mengarah dan berlakon dalam filem Nujum Pa' Belalang.


1960

# Mula membuat persembahan bersama Pancha Sitara. # Menang Filem Komedi Terbaik dalam filem Nujum Pa' Belalang dalam Festival Filem Asia di Tokyo.
# Mengarah dan berlakon dalam filem Antara Dua Darjat.


1961

# Bercerai dengan Norizan.
# Mengarah dan berlakon dalam filem Ali Baba Bujang Lapok dan Seniman Bujang Lapok. # Berkahwin dengan Salmah Ismail atau Saloma pada 21 November 1961.


1963

# Mengarah dan berlakon dalam filem Nasib Si Labu Labi .# Menang anugerah Most Versatile Talent dan Fotografi Hitam Putih Terbaik bagi filem Ibu Mertuaku di Festival Filem Asia di Tokyo.


1964

# Mengarah dan berlakon bersama dalam filem Madu Tiga dan Tiga Abdul.
# Menang Filem Komedi Terbaik dalam filem Madu Tiga di Festival Filem Asia di Taipeh.
# Berpindah ke Kuala Lumpur untuk menyertai Merdeka Film Studio.
# Mengarah dan berlakon bersama dalam filem Sitora Harimau Jadian.


1965

# Meraih anugerah Special Mention bagi filem Ibu Mertuaku dalam Festival Filem Antarabangsa di Paris.
# Mengarah dan berlakon dalam filem Masam Masam Manis, Ragam P Ramlee dan Minta Nombor Ekor.
# Filem Minta Nombor Ekor digam Kerajaan Malaysia.


1966-1969

# Mengarah dan berlakon dalam Sabaruddin Tukang Kasut, Do Re Mi, Nasib Do Re Mi, Sesudah Suboh, Keluarga 69, Anak Bapak, Gerimis, Ahmad Albab, Kanchan Tirana dan Enam Jahanam.


1970

# Mengarah dan berlakon dalam filem Dr Rushdi dan Gelora.
# Menubuhkan Perusahaan Filem Malaysia Sdn Bhd (Perfima) bersama HM Shah.
# Bermulanya zaman kejatuhan P. Ramlee selepas berhijrah ke Kuala Lumpur.


1971 - 1972

# Mengarahkan filem Putus Sudah Kasih Sayang, Jangan Tinggal Daku dan Laksamana Do Re Mi.


1973
# Menubuhkan syarikat Rumpun Melayu Film Sdn Bhd bersama HM Shah.
# P Ramlee meninggal secara mengejut akibat serangan sakit jantung pada 29 Mei 1973, kira-kira
jam 5.30 pagi.


#Al Fatihah.
 *sumber dari beberapa carian google.com

respons needed.. Chill yo!! :)

2

« Previous Posts Next posts »

Related Posts with Thumbnails
www.micosey.blogspot.com. Powered by Blogger.
Powered by Blogger. Designed by elogi. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com. Proudly powered by Blogger.