Pages

May 2011

#077 Harga RON 95 Masih di Harga Lama

Wednesday, May 25, 2011 micosey , , , , , , ,


Setelah pelbagai spekulasi mengenai kenaikan harga bahan bakar, kerajaan hari ini mengumumkan harga petrol Ron 95, diesel dan gas memasak kekal pada paras sekarang dan tiada cadangan untuk menaikkannya setakat ini.

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob/Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan 
"Kabinet hari ini telah pun membincangkan secara teliti dan dengan mendalam berhubung dengan rasionalisasi subsidi dan kabinet mengambil keputusan untuk tidak menaikan harga minyak Ron 95, diesel dan gas LPG buat masa ini. Keputusan ini dibuat kerana kerajaan mengambil kira kepentingan rakyat."

Ditanya tempoh pengekalan harga bahan bakar itu, ini jawapan beliau.

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob/Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan 
"Tak tahulah saya, satu bulan ke, dua bulan ke, tiga bulan ke, empat bulan ke, saya tak bolehlah n
ak beri, sebab kita tak bincang tempoh tadi ya."


respons needed.. Chill yo!! :)

0

#076 Masa Depan ?

Sunday, May 22, 2011 micosey , , , , , , , ,

DUKACITA DIMAKLUMKAN BAHAWA ANDA TIDAK BERJAYA  .. . . .. ..  . . .

aku mendapat mesej ini setelah check keputusan UPU dan juga keputusan POLITEKNIK. satu pun aku tak dapat. dugaan... dugaan. tidak mengapa. sememangnya dah jangka benda ni akan berlaku padaku.
aku hanya mendapat tawaran tingkatan enam ke SMK PERLIS mengikuti pengajian sains.
kekecewaan ini berturut-turut dengan kekecewaan aku untuk menggapai cita2 sebagai seorang juruterbang komersial apabila aku MENDAPAT surat tawaran daripada APFT ( ASIA PACIFIC FLIGHT TRAINING ) dan juga APPROVAL daripada DCA (DEPARTMENT OF CIVIL AVIATION) ,malang sekali masalah kewangan melanda diriku apabila aku perlu membayar yurang pengajian sebanyak RM 235 000.00.banyak kan ?
aku memang dah jangka kos sebanyak ini dan dah memang ku rancang nak apply pinjaman MARA,namun aku dikecewakan dengan " dik,kak minta maaf,MARA x buka loan untuk FLYING SCHOOL tahun ni.TAHUN lepas ada la... tahun ni tak ada "
ok! apa perasaan hampa semua bila dengar ayat tersebut jika anda berada dalam posisi aku ?

tapi x mengapa. aku sabar. biarkan. kita lihat sejauh mana nasib aku jadi begini.
sekarang,aku ditawarkan ke ADMAL AVIATION COLLEGE - satu kolej di bawah UNIKL MIAT.
aku tidak menjadi pilot cuma masih dalam lingkungan penerbangan. setelah aku menghadirkan diri untuk temuduga bagi memasuki MIAT,MIAT menghantar aku ke ADMAL. mungkin aku x sebaik yang lain untuk menapakkan kakiku ke MIAT. tak pa. aku akan berusaha bersungguh-sungguh di sini. aku nak tebus segala jenis kekecewaan yang aku alami sekarang. bukalah pintu rezekiku di sini Ya ALLAH...
aaku ditawarkan kos pilihan pertama iaitu DIPLOMA IN ENGINEERING TECHNOLOGY OF AEROPLANE MAINTENANCE.  kampusnya dekat dengan MIAT jugak,tetapi di Sepang! :)

http://www.miat.unikl.edu.my/v2/ - MIAT
http://www.admalcollege.com/cms/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=58 - ADMAL



respons needed.. Chill yo!! :)

9

#075 Seorang lagi cousin aku kahwin

Friday, May 20, 2011 micosey , , , , ,

ok.. kali ni anak kedua pakngah aku yang kahwin
malam resepsi.. terbaik.. wedding of the year ? tak boleh.. tak boleh.. napa ? sebab putera charles punya wedding nak letak mana kan ?
ahahah
aku malas nak type ni.. so enjoy the video...

sorry for the bad quality
terlupa nak convert ke HD.


respons needed.. Chill yo!! :)

2

#074 Minyak naik lagi!!!!!!!!!!

Wednesday, May 4, 2011 micosey , , , ,


petrol price hike panic 010705 shell stationBermula tengah malam ini, petrol RON 97 akan dijual pada harga baru, iaitu RM2.90 seliter.

Kenaikan itu bagaimanapun tidak melibatkan RON 95 dan bahan api lain di negara ini.
RON 95 kekal pada harga RM1.90 seliter.
Kenaikkan RON 97 ini adalah yang tertinggi dalam sejarah negara dan dipercayai berikutan kenaikan harga minyak mentah di pasaran dunia.

Bulan lalu, harga petrol RON 97 .....................

sambung pembacaan anda di 

http://www.malaysiakini.com/news/163255
respons needed.. Chill yo!! :)

7

#073 Futsal bersama kawan-kawan

micosey , , , , ,

tanggal 4 May 2011 jam 3.00 petang (masa melayu) aku dan kawan2 ada la p main futsal..
best ouh... sesungguhnya aku x reti main futsal..hahaha
saja buat buat terer main.. ;D
futsal ni satu sukan yang relaks, namun masalahnya,ada yang bermain futsal tanpa semangat kesukanan yang tinggi. too serious hingga futsal bersama kawan2 jadi x syok...
haha
maaf la bahasa rojak n pelik sikit sebab ini cerita tentang kawan dan futsal
aku tergolong dalam team wan,addeen,apai,fitry,farid,ben.. haha.. team kami memang cool ah main.. terbaik
apai pulak jenis x suka kritik orang.kalau ada salah dan silap (perghhh!! macam raya plak! ) dia x marah,xkutuk tapi dia bagi semangat.. "tak pa nan.. ok dah tu..relaks..relaks.. " (aku tambah sikit2 dalam quotation )
ben pun sama.. tapi kadang2 dok boh aku jugak.. addeen pun.. wan besa2 ja.. cool~
dulu main dengan zamir kira style ah.. aku jadi goalkeeper,bola x sampai kat aku pun bila dia jadi defend! hak2
begitu juga orang lain.... x pressure kawan2 lain. biasa la.. kita main kawan2,bukan main utk team negara.. hehe
enjoy tu yang penting!! yeah!!
and for sure,aku enjoy tadi walaupun aku terpaksa balik awal,sebab pak aku kurang sihat. yang pasti.. terbaik ah!! :D
 jom kita kenal2 sama kawan2 aku yang main tadi :

Team aku :

ben (driver traktor)
ini apai yang aku mention tadi
ini addeen!

ni farid
ini abg macho fitry :P
abang kelate kite,safwan 
cikgu pakar ,wan


Team opponent :
ini amir
ni ali,keeper yang hebat

ini asyraf atau lebih dikenali sebagai che mat!

ni chilat,dia mai lewat tadi

ni pulak Do



mat ganja,naim :P





laki pujaan wanita,zamir.. haha


respons needed.. Chill yo!! :)

8

#072 Dengki,Mengata Sesama Kita

Tuesday, May 3, 2011 micosey , , ,

mengumpat
apabila kita mengumpat, kita sebenarnya menarik bahan umpatan ke dalam lingkungan aura diri kita. lambat laun, ia akan jatuh ke riba juga.
malangnya , bukan itu sahaja kesannya, kita turut berada dalam aura yang busuk, orang yang diumpat dapat mencium aura busuk itu, membuatkan dia juga sebenarnya tidak menyenangi kita. walau kita bemanis muka di hadapan tetapi dia dapar merasakan kepura-puraan itu.
rezeki sukar bertandang kerana hati yang kotor bukan tempat jatuhnya kemurahan rezeki dan itulah kesan lain yang mengiringi umpatan, iaitu hati yang kotor.
ibadat lain juga sukar dilakukan dengan ikhlas termasuklah sukarnya mendapat solat yang khusyuk. walau apa yang dikata itu benar, penjajaan cerita itu sendiri adalah pendedahan pengaiban yang melibatkan maruah seseorang . amat sukar memiliki hati yang bersih pada golongan pengumpat. lalu karektor mereka cenderung negatif. mudah bersangka dan selalu berfikiran buruk.
pokoknya, orang yang mengata orang lain, terus mendapat kesan langsung iaitu dosa di sisi Allah.
Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud:Awaslah daripada mengumpat kerana mengumpat itu lebih berdosa daripada zina. Sesungguhnya orang melakukan zina, apabila dia bertaubat, Allah akan menerima taubatnya.
“Dan sesungguhnya orang yang melakukan umpat tidak akan diampunkan dosanya sebelum diampun oleh orang yang diumpat” (Hadis riwayat Ibnu Abib Dunya dan Ibnu Hibbad).
Mengumpat dan mencari kesalahan orang lain akan mendedahkan diri pelakunya diperlakukan perkara yang sama oleh orang lain. Allah akan membalas perbuatan itu dengan mendedahkan keburukan pada dirinya.
Sabda Rasulullah S.A.W. “wahai orang beriman dengan lidahnya tetapi belum beriman dengan hatinya! Janganlah kamu mengumpat kaum muslim, dan jangan lah kamu mengintip-intip keaibannya. Sesungguhnya, sesiapa yang mengintip keaiban saudaranya, maka Allah akan mengintip keaibannya,
dan dia akan mendedahkannya, meskipun dia berada dalam rumahnya sendiri” (Hadis riwayat Abu Daud)
Orang yang mengumpat akan mendapat kerugian besar pada hari akhirat. Pada rekod amalan mereka akan dicatatkan sebagai perbuatan menghapuskan pahala.
Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud :
“Perbuatan mengumpat itu samalah seperti api memakan ranting kayu kering”.
Pahala yang dikumpulkan sebelum itu akan musnah atau dihapuskan seperti mudahnya api memakan kayu kering sehingga tidak tinggal apa-apa lagi.
Diriwayatkan oleh Abu Ummah al-Bahili, diakhirat seorang terkejut besar apabila melihat catatan amalan kebaikan yang tidak pernah dilakukannya didunia. Maka, dia berkata kepada Allah “Wahai Tuhan ku, dari manakah datangnya kebaikan yang banyak ini, sedangkan aku tidak pernah melakukannya”.
Maka Allah menjawab :”Semua itu kebaikan (pahala) orang yang mengumpat engkau tanpa engkau ketahui”.
Sebaliknya, jika pahala orang yang mengumpat tidak ada lagi untuk diberikan kepada orang yang diumpat, maka dosa orang yang diumpat akan dipindahkan kepada orang yang mengumpat. Inilah dikatakan orang muflis diakhirat nanti.
Apa yang kita katakan tentang seseorang sebenarnya kita kata tentang diri kita sendiri.


http://anaylli.blogspot.com/2011/05/cerita-budak-sekolah-1.html ( ada gambaq aku tang nie!! mai baca!! )

respons needed.. Chill yo!! :)

4

#071 Cabaran Dunia

micosey , , , , , , ,

Kenapa ya?  Saya sebenarnya kadang2 rasa kurang selesa bila nampak status2 yg mengata org secara keterlaluan di facebook  (kadang-kadang ada jugak yang kata saya sendiri ).  Bukan sekali tapi berkali2, adakah org tu mempunyai orang sekeliling yang begitu teruk sampai hari2 nak kena sumpah seranah orang. Adakah dia terlalu perfect sampai most people around he/r serba tak kena.

I was thingking of deleting he/r from my friend list, not because i hate he/r, just tak mau baca he/r status. Dulu dia
takla  selalu mcm ni, adakah kerana sekarang dia dah hidup mewah (dan pandai) maka jadi begini. Mmm ntahla.  It 's really annoying to see he/r status yg selalu mengutuk orang.  I know everyone in this world mesti mengata org kan, but come on, takkan hari2 and this is for myself too, kalau boleh i tak mau dah mengata bad things about other people, because nobody perfect in this world.  I just hope that s/he will change. 



jangan pandang rendah pada orang yang tak sepandai,seKAYA,setinggi awak. . :)

0

#070 Sensitifkah Kita ?

micosey , , ,

Sensitifkah kita?
Satu soalan yang perlu disoal dalam diri setiap insan bergelar muslim.
Sensitifkah kita tatkala saudara-saudara kita bertarung nyawa menyelamatkan maruah agama dan tanah air?
Sensitifkah kita ketika musuh-musuh Islam bergembira dengan setiap titisan air mata dan darah yang tumpah di bumi Palestin?


Air mata mereka…terasakah kita? sensitifkah kita??
Di saat saudara-saudara kita dalam keperitan..kapayahan..kita? Apa yang kita lakukan?
Hanya berdiam diri? Pasrah..
atau yang lebih teruk..hanya meneruskan hidup seperti biasa..
tanpa rasa bersalah..tanpa rasa simpati..
“aah apa nak kisah..bukan negara kita..Palestin tu jauh dari negara kita”
Kata-kata muslim yang langsung tidak sensitif
“kesiannya..apa kata kita anjurkan konsert amal..selamatkan Gaza!”
astaghfirullah..matlamat tidak menghalalkan cara..dapat kutip derma..maksiat pula bermaharajalela..
Lihatlah anak-anak muda kita..sensitifkah mereka? Sensitifkah kita?
Wahai muslimin muslimat semua…buka minda..lakukan sesuatu..
Berdoalah untuk kesejahteraan ummah..terutamanya saudara-saudara kita di Palestin
Usah biarkan maruah umat Islam terus dipijak-pijak oleh mereka yang durjana..
Islam akan terus gemilang…hidup palestin..hidup ummah..hidup Islam! Allahuakbar!


respons needed.. Chill yo!! :)

4

#069 Prince Williams and Kate

Sunday, May 1, 2011 micosey , , , , ,

This is International issue. so,i'll use english here. :)  

Prince William, the grandson of Britain’s Queen Elizabeth, married his girlfriend Kate Middleton at a grand ceremony on Friday, becoming the British monarchy’s new golden couple and future  heirs to the throne.
They were pronounced man and wife by Archbishop of Canterbury Rev. Rowan Williams at Westminster Abbey.
Only about 2,000 guests – from royalty to celebrities – were privileged to enter the Abbey to witness the nuptials, the biggest royal wedding since Prince William’s parents tied the knot there three decades ago.
British Prime Minister David Cameron and his wife Samantha, Australian Prime Minister Julia Gillard, former British Prime Minister Sir John Major, Singer Sir Elton John, former England football captain David Beckham and his wife Victoria, and film director Guy Ritchie were among the guests.
William-Kate union enthralled millions who gathered in London and hundreds of millions of people who watched the event worldwide on television.
After the marriage service, William, dressed in the scarlet uniform of the Irish Guards, and Kate, wearing an ivory and lace gown, were taken in an open-topped 1902 State Landau carriage for the procession, to Buckingham Palace.
The same carriage was used by Prince William’s parents – Prince Charles and late Princess Diana – for their wedding in 1981.
Thousands followed the royal couple to the Buckingham Palace, while many more greeted them outside the abbey, and along the Mall up to the Palace, waving paper flags and cheering and shrieking.
The Royal Air Force flew past the palace as William and Kate, surrounded by the Queen, Prince Philip, Prince Charles, his wife Camilla, and Kate’s parents, greeted large crowds waiting outside. A reception was held at the Palace later in honor of the royal couple.
Prince William has been given the official title of the Duke of Cambridge by the Queen, while Kate will carry the title of Catherine, the Duchess of Cambridge.

sorry for bad english. i'm not good in english. :)
please correct me if i'm wrong.


respons needed.. Chill yo!! :)

1

« Previous Posts Next posts »

Related Posts with Thumbnails
www.micosey.blogspot.com. Powered by Blogger.
Powered by Blogger. Designed by elogi. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com. Proudly powered by Blogger.